- Accesări: 35652
Eforie Nord si Eforie Sud
Statiunea Eforie este compusa din Eforie Nord si Eforie Sud, avand o singura primarie situata in Eforie Sud. EFORIE NORD este a doua statiune ca marime si numar de locuri de cazare, a litoralului romanesc. Pozitionata la aproximativ 12 kilometri de municipiul Constanta, pe drumul European de legatura cu orasul Mangalia. Eforie Nord este o statiune balneara de interes national, renumita atat in tara, cat si in strainatate, atat pentru ofertele diversificate la cazare cat si posibilitatile de petrecere a timpului liber. Eforie ca statiune are acces si la lacul Techirghiol, baile reci fiind locul perfect pentru impachetarile cu namol si imbaierea in apa sarata a lacului. Imbinarea turismului recreativ cu cel de tratament face ca statiunea sa fie deschisa turistilor pe durata intregului an iar posibilitatea de a gasi cazare la particulari in propriile case sau chiar la apartamentele sau garsonierele din blocurile din statiune face ca preturile sa fie atractive si accesibile pentru oricine. In Eforie gasesti cazare la vile, cazare la pensiuni, cazare apartamente, cazare in garsoniere, hoteluri, hosteluri si campinguri. Bazele de tratament din statiune atrag anual un numar mare de turisti romani si straini, oferindu-le tratamente moderne si cure folosind factorii naturali din zona. Fiind o statiune in continua dezvoltare, Eforie Nord si Eforie Sud isi schimba infatisarea de la an la an. Pe langa hotelurile, discoteci si terasele cu renume din statiune, apar de la un sezon la altul vile sau pensiuni, terase sau restaurante noi, pregatite sa intampine nevoile si gusturile turistilor.
ISTORICUL STATIUNII EFORIE
Istoria statiunii Eforie Nord se leaga de cea a localitatii vecine, statiunea Eforie Sud, cu care formeaza o unitate administrativa. Piatra de temelie a statiunii a fost pusa in anul 1894, atunci cand organizatia Eforia Spitalelor Civile din Bucuresti a construit in zona un sanatoriu balneoclimateric. Cinci ani mai tarziu, alaturi de sanatoriu se ridica, pe malul marii, prima unitate de cazare din zona, denumita Hotel Movila (actual Hotel Parc, Eforie Sud), iar pe malul lacului Techirghiol se amenajeaza Baile Movila. In acest fel a luat nastere statiunea Movila-Techirghiol. Incepand cu anul 1920 in zona sunt construite numeroase vile, resedinte si case de vacanta ale elitelor vremii. De-a lungul timpului, statiunea s-a mai numit Carmen Sylva si Vasile Roaita. Pana in anul 1933 statiunea Eforie a apartinut de localitatea Techirghiol.
PLAJA EFORIE
Statiunea Eforie Nord cat si Eforie Sud se bucura de o deschidere larga catre mare si o faleza a carei inaltime atinge si 30 de metri. Plaja statiunii are o lungime de aproximativ 4 kilometri in Nord si 3,5 km in Sud iar latimea sa variaza intre 20 si 100 de metri. In zona de nord a plajei se inalta faleza, cunoscuta ca un loc perfect de promenada. Legatura dintre faleza si plaja este facuta prin intermediul unor scari. In partea sudica a statiunii plaja este mai lata si accesul se face direct. Pe toata intinderea plajei intrarea in apa se face lin, iar nisipul are o granulatie mai mare decat cel din Mamaia si Constanta. O parte din plaja este amenajata cu sezlonguri, umbrele si beach baruri.
CAZARE SI MASA
Statiunea Eforie Nord nu include multe hoteluri, de aceea o mare parte dintre locurile de cazare disponibile in statiune sunt oferite de particulari in vile, case, apartamente, garsoniere, hosteluri si pensiuni turistice. In ultimii ani, statiunea s-a extins constant, astfel ca totalul locurilor de cazare se invarte in jurul cifre de 20 de mii. Majoritatea hotelurilor incluse in circuitul turistic sunt construite in perioada de dinaintea revolutiei, iar cateva au fost renovate si reclasificate: Complex Brad-Bran-Bega, Hotel Belona, Hotel Astoria, Hotel Apollo, Hotel Meduza, Hotel Petrolul, Hotel Minerva, etc. Statiunea Eforie Nord nu include nicio unitate de 5 stele, iar hotelurile de 4 stele sunt in numar de cinci: Hotel Europa, Hotel Bega, Hotel Bran, Hotel Brad si Hotel Delfinul. Majoritatea hotelurilor din Eforie Nord sunt unitati de categoria 3 si 2 stele, ceea ce face ca statiunea sa fie una usor accesibila la cazare. Vilele si pensiunile din statiunea Eforie Nord sunt numeroase, iar majoritatea ofera facilitati si conditii de cazare foarte bune si preturi care variaza si se pot negocia: Vila Cube, Vila Coralis, Vila Colonial, Vila Andrei, ViLa Andrei, Vila Andreea A, Vila Diana, Vila Angely, Vila Green House, Vila Trident, Pensiunea Roxana, Pensiunea Colonial, etc. Datorita faptului ca statiunea apartine orasului Eforie mai exista si spatiile de cazare oferite de particulari, care ofera acelasi confort si servicii insa la preturi mai mici. In ceea ce priveste posibilitatea de a lua masa, pe langa restaurantele care apartin hotelurilor sau vilelor, in Eforie Nord si Eforie Sud sunt deschise in timpul sezonului estival numeroase terase si restaurante cu autoservire, asa zisele impnge tava, pizzerii si patiserii unde puteti gasi preparate pentru toate gusturile si pentru orice buget: Restaurant Nunta Zamfirei, Restaurant Chandellier, Restaurant El Stefanino, Restaurant si Pizzerie Acapulco, Pizzeria Corner, Kherhana La Stuf, Restaurant Pescarus, Restaurant Plaja Azur, Golful Pescarilor, Pescaria lui Matei, Terasa Trei Brazi, Terasa Cheers, etc.
BAZE DE TRATAMENT IN EFORIE
In statiunea Eforie Nord va puteti bucura de efectele benefice ale factorilor naturali ai zone in cadrul clinicilor balneoclimaterice. Bazele de tratament functioneaza pe tot timpul anului si trateaza afectiuni reumatismale, bolile sistemului nervos periferic, tulburari de circulatie, afectiuni dermatologice, obezitate, afectiuni respiratorii, sterilitate, rahitism. Tot aici se fac proceduri de intretinere si tratamente de infrumusetare, folosind produse profesionale renumite. Doua dintre cele mai moderne baze de tratament ale statiunii Eforie Nord sunt Ana Aslan Health SPA, parte a Hotel Europa, si clinica Efosan. Programele de SPA ale centrului Ana Aslan Health SPA imbina cu succes factorii naturali, specifici statiunii (aer puternic ionizat, apa sarata si namol din lacul Techirghiol) cu procedurile clasice de tratament. Centrul de tratament balnear este unul complex si include sali de hidroterapie, cabinete de masaj (masaj uscat/umed, terapeutic, presopunctura, anticelulitic si de relaxare), saloane de ingrijire corporala, sali de kinetoterapie, electro si magnetoterapie, sala de fitness, piscina interioara cu apa sarata din Lacul Techirghiol, jacuzzi si sauna. Dintre terapiile care se desfasoara in cadrul Centrul Ana Aslan Helth SPA amintim: baile cu namol, hidroterapia, kinetoterapia si electroterapie, diverse tehnici de masaj, masaj cu namol, sauna uscata sau umeda, dus-masaj Vichy, injectii cu Gerovital/Aslavital, terapii corporale cu pietre vulcanice, bai saline cu alge si bai cu struguri. Tratamentele si procedurile sunt initiate de specilisti bine pregatiti, iar atmosfera centrului este una benefica relaxarii corporale si mentale. Baza de tratament Ana Aslan Helth SPA este deschisa pe durata Baza de tratament Efosan functioneaza tot timpul anului, iar tratamentele oferite se axeaza in principal pe tratarea reumatismelor si a sechelelor locomotorii dobandite in urma unor accidente. Pe langa aceste afectiuni se pot trata cu succes tulburarile de circulatie, psoriazis si eczemele cronice, nevrozele, obezitatea, bronhopneumopatii, anexite cronice, sterilitate si multe alte afectiuni. Tratamentele au la baza proceduri cu apa sarata si namol, kinetoterapia, electroterapia de joasa, medie si inalta frecventa, baile galvanice, actinoterapia, fototerapia, ultrasonoterapia, magentoterapia, diverse tehnici de masaj, sauna, inhaloterapia, baile cu plante si uleiuri, termoterapia. Echipa centrului de tratament Efosan include medici si asistenti bine pregatiti. Alte baze de tratament sunt incluse in cadrul hotelurilor Traian si Petrolul.
DISTRACTIE SI RELAXARE
In afara de timpul petrecut pe plaja, sub la soare sau in apa marii, statiunea Eforie Nord si Eforie Sud ofera tot felul de posibilitati de distractie si relaxare. In statiune puteti gasi terenuri de sport si de minigolf, locuri de joaca pentru copii, baze de agrement, sali de biliard, Teatru de Vara, piscine, etc. Iubitorii sporturilor nautice pot inchiria veliere, salupe, barci si alte ambarcatiuni sau pot lua lectii de scufundari in cadrul Nemo Divin Center sau in Portul Belona, primul port privat de agrement din Romania. Acesta se afla la cateva minute de centrul statiunii, pe plaja din dreptul Hotelului Europa. In statiune exista cateva complexe de magazine si bazaruri, si straduta Panselelor care este destinata comertului atat in centru cat si in zona falezei. De aici se pot cumpara produse si accesorii pentru plaja (prosoape, costume de baie, colace, saltele, umbrele, lotiuni etc), suveniruri si articole de imbracaminte si incaltaminte.
EFORIE SUD
Statiunea Eforie Sud este o staţiune estivală integrată oraşului Eforie, aflată în extremitatea sud-estică a României, pe fâşia de litoral cuprinsă între Marea Neagră şi Lacul Techirghiol, la 8-20 m peste nivelul mării, la 4 km distanţă de Eforie Nord şi la 19 km distanţă de Constaţa.
Staţiunea este renumita pentru tratamentele pe care le pune la dispozitie, amplasamentul statiunii între lacul Techirghiol (cunoscut pentru calitatile curative ale namolului) şi Marea Neagră facand posibile atat cura heliomarina cat si cea cu namol.
Clima marină este caracterizată de veri fierbinţi (temperatura medie în luna iulie depăşeşte 22 grade Celsius), ierni blânde, cu strat subţire de zăpadă (temperature medie în ianuarie este de 0 grade Celsius) şi de precipitaţii scăzute (cca 400 mm anual). Vara, nebulositatea fiind minimă, soarele străluceşte 10-12 ore pe zi.
Atractia principala a statiunii o reprezinta Centrul de sănătate „Baile Reci” cu namol, complet modernizate, situat în apropierea lacului Techirghiol, ce asigură tratamente cu apa sărată din lac şi tratament românesc Gerovital. În Eforie Sud exista si un Sanatoriu pentru copii cu afectiuni reumatologice cu regim permanent, care trateaza in principal slabiciunea fizica si rahitismul. Factorii de cură naturali sunt clima marină, apa mării care este clorată, sulfatată, sodică, magnesiană, hipotonică (mineralizare medie de 15,5 gr). La Eforie Sud sunt,de asemenea, stabilimente pentru bai calde cu apa din lac si impachetari cu namol, sanatoriu de recuperare si ortopedie, un altul cu profil de debilitate si rahitism.
Din statiune se pot organiza excursii interne ca: turul Municipiului Constanta, turul Dobrogei, Delta Dunarii, degustari de vinuri la Murfatlar, vizitarea mânăstirilor din nordul Dobrogei.
Se poate face o excursie cu vaporul de o zi în Delta Dunării cu plecare de la Tulcea ori din localitatea Jurilovca.